Feestavond en H.Mis Sint Antonius Abt 2019

De naamdag van Sint Antonius Abt vierden we met een feestavond op zaterdag 19 januari en met een H.Mis op zondag 20 januari.

Tijdens de feestavond werden twee leden toegesproken en gefeliciteerd.
Leo Cuijpers werd onderscheiden voor het 60 Jarig OLS-lidmaatschap en hij werd gehuldigd met een oorkonde van erelid van onze vereniging.
Evert Reef werd gehuldigd met een oorkonde van lid van verdienste.

Als de Heilige Teunis had meegedaan aan de feestmaaltijd dan had zijn varken kunnen genieten van het verorberen van de restjes.
Tijdens de H. Mis werd traditiegetrouw stilgestaan bij de nagedachtenis van de overleden leden van onze schutterij en werd de voorspraak van de Heilige Teunis voor de levende leden weer ingeroepen voor de bescherming van dieren, tegen besmettelijke ziekten, epilepsie, angst, schimmel, gordelroos, hoofdpijn, huidziekten, jeuken, krabben, lupus, negenoog (karbonkel), netelroos, ontstekingen, pest, roos, scheurbuik, steenpuisten, versterf (necrose) en wratten; en tegen de pijnen van het vagevuur.

Kinjer OLS 26 juni 2018

Generale repetitie

Op vrijdag 22 juni om 13:15 hebben de kinderen een generale repetitie/rondgang door Altweerterheide, kom kijken! 

De route zal zijn: Herenvennenweg -> Pastoor Schippersstraat -> Bocholterweg -> Op Den Das -> Hollandiastraat –> Zoomweg -> Bocholterweg -> Herenvennenweg

Het Kinjer OLS op dinsdag 26 juni

Het is al bijna zo ver. Op 26 Juni gaat bassisschool St. Jozef onder begleiding van de Schutterij naar het Kinjer OLS in Raam te Kinrooi. 

Voor degene die nog wat meer willen weten over het KinjerOLS: https://www.ols2018.eu/programma/kinjer-ols/ 

Eerste plaats op bondsfeest in Budel

 

Het eerste zestal heeft op zondag 27 mei de eerste plaats behaald met schieten op het bondsschuttersfeest in Budel. Na zeven rondes van 18 schoten is de Schutterij tot winnaar uitgeroepen. 

Koning 2018

Op zondag 15 april werd het traditionele koningschieten gehouden.

 

Na het in een optocht ophalen van de "oude" koning André Salmans volgde diens aftreden. Hierna kon het schieten beginnen, waarbij de aftredende koning het openingsschot loste. 
Na 92 schoten heeft Fred Janssen de vogel er af geschoten.
Fred Janssen heeft de eer om onze Schutterij dit jaar als koning te vertegenwoordigen.

 

Oud ijzer actie

Op zaterdag 14 april vanaf 9 uur wordt er door ons weer oud ijzer opgehaald.

Heeft u nog oud ijzer maar komt deze zaterdag u niet uit, dan kan u Lenie Cuijpers contacteren op: 06-20069057.

Koningsschieten

Op zondag 15 april wordt het traditionele koningsschieten gehouden.

Na het in een optocht ophalen van de "oude" koning  André Salmans volgt diens abdicatie. Hierna kan het schieten beginnen, waarbij de aftredende koning het openingsschot lost.

U bent welkom om te komen kijken en het spannende moment van het vallen van de vogel mee te maken.

Schuttersdag zondag 22 april
We willen u (en uw kinderen) graag uitnodigen voor een gezellige middag op zondag 22 april vanaf 14.00 uur bij onze schietboom bij de Schuttershoeve.

Naast het traditionele Donateursschieten organiseren we een tentoonstelling. We laten u het schutterslokaal zien met onder meer de muziekinstrumenten, de buksen, de gereedschappen en de prijzenkast. 

Een aantal leden van de schutterij gaat in de weken voor de schuttersdag van deur tot deur in Altweerterheide om donateurskaarten te verkopen. Door het kopen van een donateurskaart steunt u ons als vereniging.

Bent u er op tijd bij dan kunt u op zondagmiddag ook nog donateurskaarten verkrijgen á 3 euro per stuk.
Voor elk raak schot krijgt u een prijs (zo lang de voorraad ervan strekt).
Ook is er de gelegenheid om te schieten in een wedstrijd. De deelnemerskaart hiervoor kost 5 euro. Het ingelegde geld wordt na aftrek van de kosten als prijzengeld uitgekeerd.

Kinderen kunnen (leren) schieten met de windbuks. 

Om te mogen schieten met de grote buks, is het vereist dat u een identiteitsbewijs meebrengt.

Onze Schutterij en Bassischool Sint-Jozef doen mee aan het Kinjer-OLS 2018

Op 26 juni gaat Basisschool Sint-Jozef Altweerterheide, ondersteund door onze schutterij naar Kinrooi om mee te doen aan het Kinjer-OLS. Een gezamenlijk programma is opgezet om de kinderen goed voor te bereiden.

Het bovenstaande filmpje is van het Kinjer-OLS 2013. Het geeft een goed beeld weer van het verloop van een Kinjer-OLS.

Theo Koller erevoorzitter

Tijdens de feestavond op 13 januari 2018 werd Theo Koller benoemd tot erevoorzitter van de Schutterij. 

Theo werd in 1986 lid van de Schutterij en in 1998 heeft hij het voorzitterschap op zich genomen. Tot eind december 2017 heeft hij dit met veel passie gedaan.
Theo heeft de hamer van het voorzitterschap van de Schutterij overgedragen aan Huub Wanders. 

Omdat Theo ook is gestopt als commandant van de optochten werd symbolisch op deze feestavond het bij de commandant horende sabel overgedragen aan de nieuwe commandant, Math van Gemert. 

 

Piet Bonten erebeschermheer

Op zaterdag 13 januari werd de jaarlijkse feestavond van Schutterij St. Antonius Altweert gehouden in Café-zaal ´De Paol`.
Tijdens deze feestavond werden een aantal personen in het ´zonnetje´ gezet.
Vanaf 1988 heeft Piet Bonten het beschermheerschap van de schutterij op zich genomen. Hij heeft aangegeven dat de tijd nu rijp is om een andere beschermheer/vrouw te zoeken.
De Schutterij is Piet zeer erkentelijk voor zijn verdiensten en betrokkenheid als beschermheer en heeft hem benoemd tot erebeschermheer.
Aan Piet werd de oorkonde van erebeschermheer uitgereikt en mocht zijn vrouw Nel een boeket bloemen in ontvangst nemen. 

 

Lenie Cuijpers bedankt met bloemen

Tijdens de feestavond op 13 januari werd een boeket bloemen overhandigd aan Lenie Cuijpers voor dat zij al vele jaren het zilverwerk van de Schutterij onderhoudt.

Windbukschieten bij de Landdag op zondag 3 september

De Schutterij zal deelnemen aan de opening van de Landdag.
We hebben de schietwagen van de Bond EMM tot onze beschikking.
Voor de bezoekers is er gelegenheid om te schieten met de windbuks.
3 Schoten voor één euro.
De opbrengst is voor de Landdag.

 

OLS op 2 en 8 juli 2017 te Merkelbeek

18e Plaats behaald door Sint Antonius Altweert

Tijdens het OLS op zondag 3 juli, tussen 18.00 en 21.30 uur, schoot ons zestal 6 x 18 keren raak en had zich geplaatst voor het kavelen op zaterdag 8 juli.

Onze nestor Tjeu heeft de schutters vóór het schieten weer voorzien van eigen gebakken spek en mik met de bedoeling dat de schutters met een goed gevoel en geconcentreerd onder de buks staan.


Van de nog 42 deelnemende schutterijen hadden op zaterdag 8 juli al direct in de eerste ronde 29 schutterijen een misser. Helaas moesten wij ook de strijd opgeven. We behaalden de 18e plaats.

 

De mooiste koning in uniform tijdens het OLS

1e prijs: Schutterij Sint Antonius Altweert: André Salmans

 

Eerste zestal won de 1e prijs van het Bondsschuttersfeest op 28 mei 2017

Het eerste zestal behaalde de overwinning op het 381e Bondsfeest van EMM dat werd georganiseerd door St. Barbara-Tungelroy op zondag 28-05-2017. Nadat we 8 x 18 rake schoten hadden gelost, werden we uitgeroepen tot de winnaar.

Koning 2017

Koning André met zijn vrouw Wendy

Koningsschieten

Op de 2e Paasdag werd het traditionele koningsschieten gehouden.
Na het in een optocht ophalen van de "oude" koning Jan van Kessel volgde diens abdicatie. Hierna kon het schieten beginnen, waarbij de aftredende koning het openingsschot loste.
Na het 86e schot van André Salmans viel de vogel. Voor de vierde keer is de eer aan André onze schutterij als koning te vertegenwoordigen.

Piet Bonten Wisselbeker, windbukscompetitie 2016-2017

Op zaterdag 25 maart kwam in de finale Lot Bein als de winnaar naar voren.
Als een goed geoefend schutter had Lot in de competitie het maximale aantal punten bijeen geschoten en was hij niet meer in te halen.
Opnieuw, in het vorige seizoen was hij ook de winnaar, nam Lot de mooie wisselbeker in ontvangst. Lot's geheim: wekelijks oefenen.

Viering naamdag van St. Antonius Abt en huldiging van jubilarissen, 21 en 22 januari 2017

Zoals in het verdere verleden hebben we de feestavond weer gekoppeld aan de “verjaardag”’ van onze schutspatroon Sint Antonius Abt.
Eerst stonden we, in een meer serieus onderdeel van de feestavond, met elkaar stil bij het bestaan en voortbestaan van onze vereniging. Een aantal ideeën en onderwerpen kwam naar voren waarmee we aan de slag kunnen gaan om onze vereniging meer fit te maken voor de toekomst. 
Een lekkere maaltijd werd genuttigd en de avond werd opgevrolijkt door keyboard, zang en trekharmonica muziek van het (één mans) orkest Bèr Donkers.

Twee jubilarissen werden gehuldigd.
Lot Bein werd een medaille opgespeld en hem werd een oorkonde gegeven voor zijn 50 jarig lidmaatschap. Jan Aarts werd op de zelfde wijze gehuldigd voor zijn 25 jarig lidmaatschap.

In de volgende ochtend, op zondag 22 januari, werd de naamdag gevierd in de Sint Teunis Mis in de kerk van Altweerterheide.  

-----------------

Verbroederingsfeest St. Hubertus Schützen Lontzen, België, op zondag 23 oktober 2016

Deelname aan het Verbroederingsfeest van Schutterij St. Hubertus te Lontzen samen met drie andere Belgische schutterijen/gildes.
Na de hartelijke ontvangst in het schutterslokaal te Lontzen werden we voorzien van koffie en broodjes. Hierna waren enkele activiteiten gepland waaronder een wandeling in het heuvelachtige Lontzen. De deelnemers daaraan werden tot hun verrassing halverwege de wandeling getrakteerd op enkele borrels schnaps. Dit maakte dat het nog meer gezellig en gemoedelijk werd. 
Tijdens de dag werden enkele bekenden begroet en met een groter aantal deelnemers werd kennis gemaakt. Interessant was te vernemen over de geschiedenis van de ruim 314 jarige Schutterij St. Hubertus en over hoe men zich nu organiseert.  
In de middag en de avond werd van een warme maaltijd genoten en tussendoor was er keuze uit wel 10 vlaaien voor bij een kop koffie.
Jammer was dat er geen plaats en geen tijd meer was voor ons om met de Flobert te schieten.  
Na een dankwoord van onze voorzitter en de overhandiging van het beeldje van onze Antonius Abt met zijn varken werd ons gezegd dat we als goede gasten waren ervaren en werden we uitgenodigd naar het volgend jaar op 22 oktober te houden Verbroederingsfeest in Munsterbilzen te komen.

Sponsorwinkel

 

DE SPONSORWINKEL STEUNT GOEDE DOELEN

De Sponsorwinkel werkt met vrijwilligers en scholieren. De gehele opbrengst van de Sponsorwinkel gaat naar verenigingen en vrijwilligersorganisaties in Weert en omstreken.

Op 8 oktober 2016 schonk de Sponsorwinkel € 32.705,- aan 34 vrijwilligersorganisaties in Weert waaronder aan onze schutterij. 

Zie voor meer informatie: www.sponsorwinkelweert.nl 

377e Schuttersfeest op 4 en 5 juni 2016 te Altweerterheide

 

 

 

 

Halfway Festival te Altweerterheide

Op zaterdag 4 juni 2016 organiseert Schutterij St. Antonius Altweert.
aan de vooravond van het 377e Bondsschuttersfeest van de kantonnale schuttersbond E.M.M. een muziekfestival onder de naam “Halfway”.

Waarom “Halfway”?
Op 6 en 7 mei vindt in Ospel Moulin Blues plaats, op 9 en 10 juli in Weert-Noord Bospop en op 15 – 17 juli Blues Peer in Peer.
Qua datum en locatie (Altweerterheide) ligt “Halfway” ongeveer halverwege het traject Ospel - Peer, en dito Weert-Noord en Peer (B).
Vandaar dus de naam“Halfway”.

-------------------

In memoriam

Een liefdevolle herinnering van

Piet van den Beucken

levenspartner en *maatje* van
Lenie Cuypers - Hubens  

Piet werd geboren aan de Zandberg in Helden in 1953. Hier groeide hij op en heeft er een fijne jeugd gehad. Hij was een schuttersvriend in hart en nieren. Op negenjarige leeftijd werd hij lid van het Koninklijke Schuttersgilde Sint Lambertus in Helden. De trom slaan, dat sprak hem aan, hij ging iedere week trouw naar de repetitie. Hier heeft hij een mooie tijd gehad en hij vertelde dan ook graag over de uitstapjes naar het buitenland. Hij heeft er zijn veertigjarig lidmaatschap gevierd en schoot de dag erna de vogel af, waardoor hij een jaar lang koning was van het Schuttersgilde. Tweeëntwintig jaar geleden leerde hij Lenie kennen en zeventien jaar geleden verhuisde hij naar Altweerterheide, waar hij zich al snel thuis voelde. Ook hier hebben ze een schutterij waar hij lid van werd en samen met Lenie beleefde hij er mooie tijden, ze waren altijd aanwezig. Ook hier schoot hij de vogel af, waardoor hij een jaar koning was van Schutterij Sint Antonius. Zijn vijftigjarig lidmaatschap van de OLS-federatie vierde hij in Altweerterheide en daar had hij mooie herinneringen aan. 
Ook was hij trots op de vele bekers die hij met schieten heeft gewonnen. Zwaar was dan ook de dag dat hij moest beslissen dat hij niet meer mee kon naar het OLS in 2015. Negen jaar geleden heeft hij veel moeten inleveren op zijn gezondheid; hij moest zijn werk in Grubbenvorst opgeven, wat een zware klap voor hem was. Maar samen met Lenie pakte hij de draad weer op en stapte in de krantenwereld. Lekker naar buiten en een krantenwijk verzorgen, weekbladen en de Heidebode, daar was Piet zeer plichtsgetrouw in. Andere hobby's zoals zijn brommers repareren en aanpassingen maken daaraan, ook voor collega's, hielden hem op de been. Zo ook zijn kippen; één was er zelfs zo tam dat die op je schouder kwam zitten. Aan bezoek vroeg Piet vaak: "wil je eitjes?" En dan zijn trouwe viervoeter, het hondje Leyka, zijn beste kameraad, die tot op de laatste dag van jouw ziekbed trouw op zijn achterpootjes zat te wachten op zijn snoepje. Dat er zoveel mensen tijdens je ziekbed op bezoek kwamen vond je geweldig en het was een grote steun. Familie, schuttersvrienden, gildebroeders, vrienden en kennissen bedankte je voor hun bezoek. 
Wij moeten nu verder zonder jou, dat zal ons zwaar vallen. Piet, bedankt voor alles, het ga je goed. Dank aan iedereen die iets voor Piet heeft betekend gedurende zijn leven en bij zijn afscheid.

Lenie

---------------------

Huldiging Lenie Cuijpers, 29 augustus 2015

25 Jarig jubileum van Lenie Cuijpers

Tijdens de feestavond op zaterdag 29 augustus werd Lenie gehuldigd met een medaille en een oorkonde voor haar 25 jarig lidmaatschap. Ze heeft zich in die jaren voor de schutterij verdienstelijk gemaakt door haar deelname aan de kledingcommissie en het verzorgen van met name het koningszilver, waardoor dit er altijd smetteloos uit zag. Een andere taak van haar was de bonnenverkoop bij festiviteiten. 

-----------------

Schützentreffen Mülfort 26 juli 2015

Op zondagmorgen 26 Juli stapten we met zijn allen in de bus. In Mülfort (Mönchengladbach) aangekomen, bleek dat er was goed gezorgd voor "Kaffee, Kuchen, Bier und Bratwurst" 

Om 15:00 uur werden de Keizers, Koningen en Koninginnen verzocht bijeen aan tafels te gaan zitten, waarna de presentaties van de schutterijen begon. Na de optocht, die toch wel anders verliep dan bij ons, we hadden het dorp wel 4 keer doorkruist, kwamen we om 17.15 uur weer in de feesttent aan. Bij een goed glas bier werd uitgewisseld, hoe we het hadden mee gemaakt.  

Na 20:00 uur werd gestart met de koningsdansen. Een disco hield de stemming er in. Hierna werd onze Schutterij bedankt dat we naar Mülfort waren gekomen. We kregen als herinnering een beker mee. Natuurlijk hadden wij ook een aandenken, het beeld van St. Antonius Abt, meegebracht.