Een gebaar

Op vrijdag 28 augustus 2020 is aan alle leden van de schutterij een klein voedselpakket aangeboden. De aanleiding is het stilleggen van de schutters activiteiten ten gevolge van de corona-pandemie. Dit gebaar naar de leden is bedoeld als een verbindende activiteit, als een hart onder de riem steken. 
Bij het voedselpakket zat ook een fles wijn die via de bond EMM werd cadeau gegeven. 
 
Lenie heeft met de hulp van met name Evert en Mia de organisatie van het pakket op zich genomen. Ze is er goed in geslaagd bij de lokale middenstanders wat los te krijgen. Dat is haar toevertrouwd. Dank aan hen.

De aanhoudende corona-pandemie en de betreffende maatregelen maken dat we nog steeds een pas op de plaats maken. We zullen in de komende winterperiode afzien van onze gebruikelijke activiteiten.

Dodenherdenking 2019

Deelname aan de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei bij het oorlogsmonument aan de Bocholterweg te Altweerterheide.

Koning 2019

 

Op 22 april, de 2e paasdag, werd het traditionele koningschieten gehouden.

Na het in een optocht ophalen van de "oude" koning Fred Janssen en diens aftreden, begon het koningsschieten door het door hem geloste openingsschot. 

Met het 124e schot van Math van Gemert kwam de vogel los waardoor deze naar beneden viel.
Math heeft de eer om onze Schutterij dit jaar als koning te vertegenwoordigen.

"Verstkomend” zilveren schutterspenning

"Verstkomend” zilveren schutterspenning keerde na 107 jaar naar terug naar Schutterij St. Antonius Altweert. 
Een delegatie van zustervereniging St. Antonius Stramproy kwam op 2e Paasdag 22 april na het traditionele koningsschieten van onze schutterij om een zilveren penning uit 1912 te overhandigen. Deze zilveren penning maakte vanaf 1912 een heuse wereldreis.

Op 19 mei 1912, bij de gelegenheid van haar 50-jarig bestaan, organiseerde Schutterij St. Antonius Altweert een groot Internationaal Schuttersfeest met 65 deelnemende schutterijen. Er waren wel 24 vergulde en zilveren medailles en kruizen te winnen in diverse categorieën. St. Antonius Stramproy, bijvoorbeeld, won de prijs van het mooiste koningszilver na loting met St. Catharina uit Weert. Een van de grote winnaars destijds was schutterij St. Laurentius Mülfort (Mönchengladbach). Ze wonnen de vijfde prijs (massief verguld zilveren medaille) bij de schietwedstrijd, hadden “het schoonste vaandel” bij zich en wonnen de eerste prijs vanwege de mooiste uitrusting en beste houding in de optocht. Daarnaast wonnen zij de zilveren penning voor de “Verstkomend” schutterij; ze reisden per trein via de Ijzeren Rijn maar liefst 53,5 km. Deze schutterij heeft helaas de tijd erna, met daarin 2 wereldoorlogen, niet overleefd.

Vlak voor de jaarwisseling van 2018/2019 kreeg St. Antonius Stramproy een tip van Heemkundekring Nepomuk uit Boxmeer, dat deze “Verstkomend” zilveren penning te koop was op een veiling in Japan. Het was slechts enkele uren voor het aflopen van de veiling en het lukte niet meer om contact te leggen met de collega’s van St. Antonius Altweert. In overleg met heemkundekring Nepomuk Boxmeer werd besloten om de zilveren penning aan te kopen met het doel deze terug te brengen naar Altweert. 

We zijn verheugd deze bijzondere penning te mogen ontvangen en zijn Schutterij St. Antonius Stramproy zeer erkentelijk voor hun inspanning de penning hier te brengen.
Niet ongebruikelijk is met een "vat bier" te betalen. Voor de in 1912 afgelegde 53,5 kilometers werd nu per km "betaald" met een goede fles bier.
Samen met de schutters van St Antonius Stramproy werd een goed glas bier geheven.

Daarmee kwam deze “Verstkomend” penning na een wereldreis weer terug in Altweert.